Berita

Setahun DSAI sebagai PM, terus bertenaga pacu agenda MADANI

Dato’ Seri Anwar Ibrahim akhirnya telah ditabalkan sebagai Perdana Menteri Malaysia pada 24 November 2022, selepas lebih dua dekad berjuang. Marilah kita pelihara perjalanan Anwar Ibrahim dan kemajuan Malaysia kerana ia terus berkembang menjadi sebuah negara moden dengan penduduk Islam kedua terbesar di Asia Tenggara, selepas Indonesia.

Sebagai Perdana Menteri ke 10, kepimpinan Anwar Ibrahim bukan sahaja menghadapi cabaran politik dalam negara, tetapi juga cabaran budaya di tengah-tengah perubahan pesat daripada era sastera kepada era digital: era AI (kecerdasan buatan) dan Internet of Things, atau Society 5.0. Tambahan pula, beliau berhadapan dengan dinamik politik dan ekonomi global yang timbul selepas pandemik Covid-19, seperti ketidakstabilan politik yang disebabkan oleh konflik di Ukraine-Rusia dan krisis Israel-Palestin, yang menghidupkan semula Jenayah Perang terhadap Kemanusiaan.

Selain itu, semasa kepemimpinannya sebagai PMX, beliau mengalami perubahan dalam orientasi geopolitik dan geoekonomi, apabila Amerika Syarikat dan Eropah mengalihkan tumpuan mereka ke rantau Asia-Pasifik, manakala pergerakan agresif China mempunyai pengaruh yang ketara di Asia Tenggara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim

Berita yang telah ditulis oleh N. Syamsuddin Ch. Haesy telah berkongsikan beberapa kisah menarik tentang perjalanan Kerajaan MADANI yang telah dipimpin oleh YAB Dato’ Seri Anwar Ibrahim. Antaranya adalah sikap dan tindakan Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Lim Guan Eng, dan Mat Sabu merekodkan sejarah politik Malaysia yang matang apabila ‘peace walk’ dan memupuk matlamat ekonomi Madani untuk meletakkan Malaysia di kedudukan ke-30 negara dengan ekonomi terbesar di dunia.

N. Syamsuddin Ch. Haesy turut berkata, pada usia 76 tahun, DSAI masih bertenaga dalam memacu perubahan dramatik menerusi Madani Malaysia. Satu tahun kepimpinan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke 10 adalah langkah pertama dalam mewujudkan peningkatan kepercayaan untuk mendapatkan sokongan semua pihak berkepentingan.

Ini dapat dilihat daripada cara Dato’ Seri Anwar Ibrahim membina komunikasi aktif dan terbuka (dalaman dan luaran), ketelusan kerja, dan pengukuhan pasukan (memperkasakan kakitangan) untuk mencipta kemenangan pantas.

Sumber: Akarpadinews.com