Berita

KPM tingkat kompetensi pendidikan melalui pendekatan digital, manusiawi

Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) telah berjaya melakukan perubahan positif dalam usaha untuk memperbaiki dan memajukan sektor pendidikan sepanjang tempoh setahun pentadbiran Kerajaan Perpaduan. Seiring dengan visi 7 Teras Nadi Keunggulan KPM, pelbagai inisiatif telah dilaksanakan untuk meningkatkan kualiti dan akses pendidikan di seluruh negara.

Tumpuan utama KPM adalah untuk memastikan setiap murid mempunyai akses kepada pendidikan tanpa mengira latar belakang. Inisiatif-inisiatif tersebut termasuk pelaksanaan pendidikan manusiawi yang memperkuatkan sekolah-sekolah model khas dan pembangunan semula sekolah rendah di seluruh negara. Usaha ini adalah langkah proaktif dalam memastikan tiada lagi murid yang terpinggir daripada pendidikan.

Selain itu, aspek kebajikan dan kesejahteraan murid, guru, dan warga sekolah turut mendapat perhatian sepenuhnya. Inisiatif seperti selenggara tandas institusi pendidikan KPM, Bantuan Awal Persekolahan (BAP), Rancangan Makanan Tambahan (RMT), Bantuan Makanan Prasekolah (BMP), 7 langkah mengurangkan beban tugas guru, dan inisiatif minggu pertama persekolahan diberikan tumpuan serius.

Melalui pelaksanaan Dasar Pendidikan Digital (DPD), KPM berusaha meningkatkan kompetensi digital murid, menggambarkan kepekaan kepada keperluan dalam era ekonomi digital yang pesat. Ini menunjukkan komitmen KPM dalam memastikan generasi muda Malaysia bersedia menghadapi cabaran teknologi masa depan.

KPM menegaskan komitmen terus berusaha memastikan agenda meningkatkan kualiti pendidikan negara, sejajar dengan aspirasi YAB Perdana Menteri, Dato’ Anwar Ibrahim. Dengan kesungguhan ini, KPM percaya dapat melahirkan generasi pelajar yang berkualiti, celik digital, dan bersedia menyumbang kepada pembangunan negara dalam era globalisasi yang semakin mencabar. 

Kejayaan dan komitmen KPM dalam tempoh setahun ini menunjukkan keseriusan kerajaan dalam mewujudkan sistem pendidikan yang inklusif, bermutu, dan relevan dengan keperluan masa kini. KPM akan terus berusaha untuk memastikan agenda meningkatkan kualiti pendidikan negara terus menjadi realiti yang dapat dirasai oleh setiap rakyat Malaysia.