Berita

 Malaysia perbaharui MOU pertahanan dengan Vietnam

Malaysia dan Vietnam telah mengukuhkan kerjasama pertahanan mereka melalui pembaharuan Memorandum Persefahaman (MoU) semasa lawatan Menteri Pertahanan, Datuk Seri Mohamad Hasan ke Hanoi, Vietnam. Menurut Kementerian Pertahanan (Mindef), MoU yang sebelumnya tamat pada tahun 2018 telah diperbaharui, menandakan satu peristiwa penting dalam mengeratkan semula hubungan pertahanan antara kedua negara.

Dalam satu kenyataan, Mindef menjelaskan bahawa kedua-dua menteri, Datuk Seri Mohamad Hasan dan Jeneral Phan Van Giang, menunjukkan komitmen mereka untuk melaksanakan perundangan yang termaktub dalam MoU tersebut. Pembaharuan ini dianggap sebagai langkah positif untuk memperkukuh hubungan pertahanan dua hala antara Malaysia dan Vietnam.

MoU yang dimeterai semasa pertemuan Mohamad dengan Jeneral Phan semasa lawatan dua hari itu menitikberatkan peningkatan kerjasama ketenteraan, memupuk kolaborasi dalam industri pertahanan, dan menganjurkan Dialog Strategik Pertahanan antara kedua-dua kementerian pertahanan. Dalam perbincangan mereka, kedua-dua menteri menegaskan kepentingan kestabilan serantau dan berkomitmen untuk meningkatkan keupayaan pertahanan masing-masing.

Mesyuarat dua hala juga membincangkan aspek-aspek kerjasama ketenteraan seperti latihan bersama, perkongsian perisikan, dan kerjasama dalam teknologi pertahanan. Menurut kenyataan itu, Menteri Pertahanan Malaysia, Datuk Seri Mohamad Hasan, turut menekankan kepentingan penglibatan diplomatik dalam menangani cabaran kontemporari serta menguatkuasakan usaha Malaysia untuk mengekalkan keamanan dan keselamatan serantau.

Sebagai sebahagian dari lawatan kerja selama dua hari, Datuk Seri Mohamad Hasan juga mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri Vietnam, Pham Minh Chinh. Lawatan ini menandakan langkah positif dalam memperdalam hubungan dua hala antara Malaysia dan Vietnam, khususnya dalam konteks pertahanan dan keselamatan serantau.