Berita

Kerajaan Malaysia dan Google jalin kerjasama strategik tingkat ekonomi digital

Hari ini, Kerajaan Malaysia dan Google mengumumkan kerjasama strategik yang bertujuan untuk memperluaskan peluang pertumbuhan inklusif kepada lebih banyak rakyat Malaysia dan syarikat tempatan dalam ekonomi digital yang sedang meningkat.

Gandingan kerjasama ini bermatlamat untuk membantu perniagaan pelbagai saiz dalam memajukan daya saing digital melalui program kemahiran, pelaburan dalam infrastruktur digital, inovasi kecerdasan buatan (AI) yang bertanggungjawab, dan dasar mengutamakan awan.

Google mengumumkan bahawa inisiatif terbaru ini adalah hasil daripada pelaburannya di Malaysia selama 12 tahun yang lalu. Tahun lalu, produk dan program syarikat itu menyokong lebih 47,900 pekerjaan, selain menyumbang sama ada secara langsung dan tidak langsung kepada perniagaan tempatan dengan manfaat ekonomi bernilai kira-kira USD2.8 bilion.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa komitmen Google dalam mempercepat inovasi tempatan dan pembangunan tenaga kerja dalam bidang AI pastinya akan meningkatkan daya saing digital negara, selaras dengan Rangka Kerja Ekonomi Madani dan Pelan Induk Perindustrian Baharu 2030 (NIMP 2030).

Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri Tengku Zafrul Abdul Aziz mengucapkan terima kasih atas sumbangan berterusan Google kepada rakyat Malaysia dan perniagaan tempatan, terutamanya melalui program yang membimbing tenaga kerja mahir dan membantu perniagaan kecil negara berkembang ke peringkat serantau.

Google Cloud, CloudMile dan Trainocate menyediakan lima kaedah pembelajaran digital tanpa kos untuk menyediakan lebih banyak peluang latihan digital kepada rakyat Malaysia. Kaedah pembelajaran ini yang boleh diakses menerusi program Go Cloud bertujuan untuk menambah kemahiran 300,000 rakyat Malaysia menjelang 2026 terdiri daripada kursus dalam talian untuk membantu individu menggunakan AI generatif (genAI), analitik data dan alat produktiviti berasaskan awan dengan lebih baik.

Kerajaan dan Google Cloud akan memulakan inisiatif bersama landas pelancaran AI untuk mencipta pekerjaan baharu, meningkatkan penyampaian perkhidmatan awam dan membantu syarikat tempatan meneroka pasaran global. Google juga akan menyokong penambahbaikan Dasar Awan Pertama sedia ada kerajaan, menyumbang kepakaran dasar dan Rangka Kerja AI Terjaminnya untuk bergerak seiring dengan kemajuan terkini dalam pengkomputeran awan dan AI.

Sumber: FMT