Berita

Manfaatkan skim Perubatan MADANI

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim berharap penerima Sumbangan Tunai Rahmah (STR) dan tanggungan dapat memanfaatkan sepenuhnya perkhidmatan kesihatan percuma yang ditawarkan kerajaan melalui skim Perubatan MADANI.

Perdana Menteri berkata, skim yang bermatlamat menampung keperluan kesihatan golongan B40 boleh didapati secara percuma di klinik perubatan swasta berdaftar di 10 daerah sejak program rintis itu dilancarkan pada 15 Jun lalu.

“Saya amat berharap skim ini dapat memanfaatkan golongan sasar sebagai usaha dan upaya kerajaan mewujudkan akses yang adil kepada khidmat kesihatan berkualiti.

“Saya mohon teman-teman untuk sebarkan maklumat ini kepada keluarga dan rakan-rakan yang memerlukan,” katanya dalam catatan di Facebook, hari ini.

Skim Perubatan MADANI diumumkan oleh Perdana Menteri ketika pembentangan Belanjawan 2023 sebagai antara inisiatif mengatasi isu kesesakan pesakit di hospital kerajaan, selain membantu golongan B40 mendapatkan perkhidmatan penjagaan primer akut (rawatan pesakit luar kes akut) di klinik pengamal perubatan swasta umum (GP) berhampiran.

Peruntukan bagi setiap isi rumah menerusi skim itu adalah sehingga RM250 bagi setiap isi rumah berkeluarga, RM125 bagi warga emas (tanpa pasangan) dan RM75 bagi kategori bujang yang dijangka memberi manfaat kepada 700,000 isi rumah dengan peruntukan sebanyak RM100 juta.

Pada 8 Ogos lalu, Menteri Kesihatan, Dr Zaliha Mustafa, dilaporkan berkata, Skim Perubatan MADANI diperluas ke 11 daerah lain membabitkan Kota Setar dan Kuala Muda di Kedah, Kuala Terengganu dan Kuala Nerus di Terengganu yang akan dilaksanakan bermula minggu kedua Ogos.

Ini diikuti Kota Bharu dan Pasir Mas di Kelantan; Kuantan, Pahang; Melaka Tengah, Melaka; Seberang Perai Tengah, Pulau Pinang; Seremban, Negeri Sembilan dan Perlis pada minggu keempat.

Daerah lain yang terbabit dalam projek rintis ini adalah Kuala Lumpur, Klang, Petaling Jaya, Hulu Langat dan Gombak di Selangor; Johor Bahru (Johor); Kinta (Perak); Timur Laut (Pulau Pinang); Kuching (Sarawak) dan Kota Kinabalu di Sabah. – BERNAMA